Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Έχει δικαίωμα η Τζούλια να τραγουδάει Χατζιδάκι;


Είχε βουίξει το internet λίγο καιρό πριν για το νέο τόλμημα της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου να τραγουδήσει ζωντανά στο μαγαζί που δουλεύει το "Χάρτινο το φεγγαράκι" του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκη...
Το τραγούδι γράφτηκε από τον μεγάλο συνθέτη το 1949 για το θεατρικό έργο "Λεωφορείο ο πόθος" και την φωνή στο θέατρο της Μελίνας Μερκούρη και αργότερα της Νανάς Μούσχουρη στην δισκογραφία.

Το ίδιο τραγούδι λοιπόν επέλεξε για το πρόγραμμά της και η ξανθιά δεσποινίς που παρουσιάζεται σε νυχτερινό κέντρο της λεωφόρου Συγγρού. Έχει το δικαίωμα; Τι θα έλεγε ο δημιουργός; τι θα έλεγε η Μελίνα, η Μούσχουρη; Μήπως είναι ιεροσυλία;

Κατ' εμένα όχι. Δεν πιστεύω στην έννοια του "ιερού τραγουδιού" όπως με φανατισμό το βροντοφωνάζουν οι υπερασπιστές της καλής μουσικής σε εκπομπές και blogs. Τα τραγούδια δεν είναι μουσειακά εκθέματα, τα τραγούδια έχουν γραφτεί για να τραγουδιούνται.

Τι έγινε κι αν τραγουδά κανείς στο μπάνιο του το "Παράπονο" της Αρβανιτάκη σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη γιατί αυτό του ήρθε στο μυαλό; Δεν θα είχαμε κανένα παράπονο από την Τζούλια αν αποφάσιζε να χορέψει σάμπα ή να ζωγραφίσει την Γκουέρνικα του Πικάσο. Μάλιστα, αν κατάφερνε να φτιάξει ένα αρκετά πιστό αντίγραφο της Γκουέρνικα θα λέγαμε "μπράβο" για τις τεχνικές της ικανότητες, ξέροντας ότι ο μεγάλος ζωγράφος είχε δημιουργήσει το έργο με αφορμή τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο για να αποτυπώσει το χάος και την καταστροφή.

Το έργο τέχνης είναι μόνο ερέθισμα. Δεν είναι το τραγούδι μνήμες, το τραγούδι φέρνει μνήμες... μόνο σε αυτούς που τις έχουν. Δεν είναι συναίσθημα, προκαλεί συναίσθημα... μόνο σε όποιον έχει λόγο να το νιώσει.

Χαλαρώστε λοιπόν λίγο. Όλοι ξέρουμε την ιστορία του μεγάλου αυτού τραγουδιού αλλά όλοι έχουμε το δικαίωμα να "ιεροσυλούμε" πάνω του γιατί είναι δικό μας. Καθένας το καταλαβαίνει όπως θέλει, καθένας το εκτιμά όσο θέλει.

Εκτός των άλλων, η Τζούλια έκανε μια φωνητικά σχεδόν άψογη ερμηνεία. Σίγουρα έχει περισσότερη φωνή από κάποιους παίκτες σε τηλεοπτικά talent show...

http://www.music.net.cy/easyconsole.cfm/page/read/n_id/5186

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου