Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Έρχονται νόμοι κατά δω...

Ακούστε κι αυτό,

Φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες καλείται να πληρώσει 675000 δολάρια (473000 ευρώ) σε 4 δισκογραφικές εταιρείες γιατί κατέβασε και διακίνησε παράνομα 30 τραγούδια!

http://tinyurl.com/mzwvoe

Ναι, οι δισκογραφικές εταιρείες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να εξασφαλίσουν λίγα έσοδα και να διασπείρουν τον φόβο στους παρανομούντες.

Έρχονται δύσκολες εποχές για το ελεύθερο κατέβασμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται προσπάθειες για να επιτευχθεί η συνεργασία των ISP (internet service providers) στον εντοπισμό και την δίωξη αυτών που κλέβουν από τους "φτωχούς καλλιτέχνες" (βλ. Μαντόνα κλπ).

Οι δισκογραφικές εταιρείες έχουν τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για να παρακολουθούν και να ξέρουν ποιος ανεβάζει και διακινεί την μουσική τους, με ποιο τρόπο και σε ποιες σελίδες. Αυτό όμως που μόνο ξέρουν είναι η δικτυακή ταυτότητα του χρήστη που διακινεί, το IP του (το δικό μου αυτή τη στιγμή είναι 93.109.23.42, κάντε ένα search "my ip" για να δείτε το δικό σας), ο μόνος που μπορεί να συνδέσει αυτό τον αριθμό με το όνομα και τα πραγματικά μου στοιχεία είναι η εταιρεία που μου παρέχει την πρόσβαση στο δίκτυο (cytanet, otenet, hol κλπ). Το πρόβλημα για τις δισκογραφικές είναι ότι οι ISPs δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να δώσουν τα στοιχεία των πελατών τους όταν δεν τους τα ζητάει κάποιο δικαστήριο, και νομικά είναι καλυμμένοι, άρση απορρήτου επικοινωνιών γίνεται μόνο με παρέμβαση εισαγγελέα. Πολλά ήταν τα περιστατικά στο παρελθόν που οι δισκογραφικές πήγαν με μια λίστα IPs στους ISPs και ζήτησαν τα στοιχεία των πελατών χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Και δεν τους αδικώ που δεν τα δίνουν... όλοι ξέρουμε ότι όποιος τολμήσει να δώσει πρώτος στοιχεία πελάτη του για να καταδικαστεί για παράνομο κατέβασμα θα καταρρεύσει αμέσως την φήμη του στο παζάρι σαν αξιόπιστος φορέας ελεύθερης πληροφορίας και θα δει τους πελάτες του να αποχωρούν μαζικά...

Αυτή η μάχη μεταξύ δισκογραφικών εταιριών, εταιρειών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και παρόχων internet συνεχίζεται για χρόνια και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες η λύση πάει να βρεθεί. Ο νόμος προτάθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί (από Σεπτέμβρη στη Γαλλία). Οι ISPs σε συνεργασία με τις δισκογραφικές θα εντοπίζουν ποιος κατεβάζει παράνομα χρησιμοποιώντας την πρόσβαση στο δίκτυο που του παρέχουν, την πρώτη φορά που θα διαπιστώνεται παράβαση θα αποστέλλεται μια ηλεκτρονική προειδοποίηση, την δεύτερη φορά η προειδοποίηση θα γίνεται με επιστολή που θα αποστέλλεται ταχυδρομικώς και στην τρίτη παράβαση ο ISP θα είναι υποχρεωμένος να διακόψει την σύνδεση του χρήστη. Μάλιστα, τα στοιχεία θα βρίσκονται στα χέρια της δισκογραφικής εταιρείας για να κινηθεί νομικά αν κρίνει ότι το περιστατικό είναι αρκετά σοβαρό.

http://www.screendaily.com/news/corporate/europe/vote-on-french-three-strikes-piracy-law-delayed-to-september/5003822.article

Αυτά έρχονται και κατα δω....

Γιώργος Σαμπάνης feat Stereo Mike - Τι να μας κάνει η νύχτα